afdrukken

Politie, gemeenschapswachten en IDM verhogen de controle op sluikstorten en zwerfvuil

Maandag 30 september lanceert Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten, de derde Week van de Handhaving. De insteek van de communicatiecampagne is dit jaar: ‘Laat je niet betrappen op het achterlaten van afval, dit is gênant en je riskeert een boete. Gooi je afval dus niet op de grond.’

Week van de handhaving 2019
 
IDM, haar gemeenten, de 3 politiezones (Politiezone Lokeren, Regio Puyenbroeck en Berlare-Zele) en de gemeenschapswachten, strijden al langer tegen deze problematiek, maar geven dit tijdens de ‘Week van de handhaving’ nog meer aandacht.

Elke dag wordt een focus gelegd op een andere vorm van zwerfvuil en sluikstorten. Hierbij een overzicht van alle acties die georganiseerd worden:

  • Er worden extra controles uitgevoerd op sluikstorten in publieke vuilnisbakjes, want afval uit eigen huis hoort daarin niet thuis.
  • In Zele is er in die week ook veel aandacht voor sluikstorten aan de glasbollen.
  • Overal zullen de wijkagenten tijdens hun woonvaststelling nieuwe inwoners attent maken op het correct aanbieden van afval en het proper houden van de stoep. Via een beknopte flyer geven ze de nieuwelingen de belangrijkste richtlijnen mee en maken ze hen attent op het niet tolereren van zwerfvuil en sluikstorten.
  • Ook de zogenaamde ‘snoeproutes’ in schoolomgevingen worden extra gecontroleerd door gemeenschapswachten en agenten om leerlingen aan te spreken op mogelijks wegwerpgedrag. Op 1 en 3 oktober organiseren ze in Lokeren hiervoor speciale preventiewandelingen tijdens de middagpauzes. En in alle gemeenten houden we de hele week lang regelmatig post aan heel wat schoolpoorten.
  • Op de wekelijkse markt in Zele (dinsdag) en Lokeren (woensdag) zal een informatiestand bemand worden door de gemeenschapswachten waar passanten tips kunnen geven (en uiteraard ook krijgen) voor een propere gemeente. En de marktkramers krijgen in alle gemeenten een apart schrijven om hen erop te wijzen dat ze hun afval na afloop terug moeten meenemen. Tegelijkertijd vragen we marktkramers ook om hun klanten aan te sporen afval te vermijden door eigen boodschappentassen, groentenetjes en bewaardoosjes te stimuleren.
Zoals steeds worden ook alle sluikstorten volgende week grondig onderzocht door politie en beëdigde ambtenaren en zetten we maximaal camera’s in om sluikstorters te betrappen.

Momenteel al in Lokeren, en binnenkort rolt IDM ook een cameraproject uit in de andere 5 IDM-gemeenten (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate).

Door al deze acties lopen sluikstorters een grotere kans om betrapt te worden. En wie het al goed doet, krijgt tijdens de actieweek ook een kleine beloning.

Week van de handhaving 2019 - gepakt 1

Week van de handhaving 2019 - gepakt 2

Week van de handhaving 2019 - gepakt 3

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167