afdrukken

Tentoonstelling IDM in interactief kleedje

In februari 2015 werd de vernieuwde tentoonstelling van IDM officieel geopend. Jaarlijks bezoeken meer dan 1.000 leerlingen onze educatieve ruimte. De tentoonstelling slaat dus aan en daar zijn wij bij IDM erg trots op. Hieronder lees je wat ons interactief project rond afval en afvalpreventie eigenlijk inhoudt. Hopelijk kunnen wij ook jou overtuigen om eens een bezoekje te brengen. Tot binnenkort!

 

Interactieve tentoonstellingMeer dan 10 jaar geleden werd de vijfde verdieping van de vroegere verbrandingsoven van IDM omgebouwd tot educatieve ruimte. Jaarlijks bezoeken meer dan 1.000 leerlingen onze expo en nu deze vernieuwd is, zullen we dit aantal in de toekomst zeker overstijgen. Een leuke vaststelling, want er ging heel wat bloed, zweet en tranen vooraf aan het nieuwe concept.

Vernieuwing drong zich op
Informatie rond afval voorkomen, sorteren en recycleren, composteren, goederen hergebruiken… het kwam allemaal aan bod in de vroegere tentoonstelling.  Deze werd doorheen de jaren stelselmatig aangepast en uitgebreid. Er werd meer informatie gegeven, diverse spelelementen werden ingebouwd en invulbladen maakten de tentoonstelling interactief. Toch drong een grondige vernieuwing zich op. Het afvalbeleid wordt immers continue bijgestuurd:  sorteerregels wijzigen en er wordt steeds vaker gesorteerd en gerecycleerd. En net omdat we bij IDM altijd mee willen zijn met de nieuwste trends, beslisten we om het over een iets andere boeg te gooien.  

Info op een speelse manier
In het hoogste puntje van de vroegere verbrandingsoven vind je  meer dan 50 leuke foto- en spelborden. Deze gaan niet alleen over de meest gekende fracties zoals restafval, GFT en PMD. Ook minder gekende afvalsoorten zoals isomo, hout en kurk komen aan bod. Verder maak je ook kennis met composteren, we nemen je me in de wereld van het hergebruik, we geven je tips om voedselverspilling te voorkomen en wijzen je op de gevaren van de ‘plastic ocean’.

Verschillende kamers
De tentoonstelling is onderverdeeld in verschillende kamers, waarin gelijkaardige afvalstromen gegroepeerd worden. Zo is er een ‘spannende KGA-hoek’ gecreëerd en betreed je de PMD-hoek doorheen blauwe slingers. In de hoek van het kringlooptuinieren leren kinderen al spelend de kneepjes van het composteren (eventueel aangevuld met een rondgang in onze eigen demotuin buiten) en aan de hand van een zwerfvuilspel leer je hoe lang het duurt vooraleer bv. een bananenschil of een blikje verteren in de natuur.

Verder zijn er ook nog verschillende spelhoeken, met o.a. het Kraak de Kluis-spel, een memoryspel en het populaire Magda en Danny PMD-spel.

Invulbladen
Per leeftijdscategorie zijn er werkbladen ter beschikking, met vragen over  de panelen uit de tentoonstelling. Deze moeten tijdens de rondgang ingevuld worden. En om het nóg aantrekkelijker te maken, gebruiken we voortaan ook tablets. Gadgets die in het huidige leven van jongeren niet meer weg te denken zijn. Na het inscannen van de QR-codes op de panelen krijgen de leerlingen extra informatie, leuke filmpjes en weetjes mee. Al ‘spelend’ ontdekken ze alle geheimen van het afval.

Interesse? Schrijf je snel in via het E-loket
Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan zeker eens een kijkje nemen. Elk bezoek gebeurt onder leiding van een ervaren IDM-gids. Zij neemt je mee in de wondere wereld van het afval. Bovendien is een bezoekje aan onze tentoonstelling gratis voor alle scholen binnen het werkingsgebied van IDM. Wie er een langere educatieve uitstap wil van maken, kan een bezoek aan IDM combineren met een bezoek aan één van onze buren: Aquafin (rioolwaterzuiveringsinstallatie) of het Molsbroek (Europees natuurreservaat). Bovendien zijn niet enkel scholen welkom, ook jeugdverenigingen of vrijetijdsverenigingen zoals OKRA, KWB, enz. kunnen langskomen.

Wist je ook dat onze tentoonstelling niet enkel te bezoeken is voor scholen? Ook verenigingen (voor volwassenen) zijn steeds welkom om een kijkje te komen nemen.

Wil je meer info? Contacteer dan Tjen Hillaert via 09 340 60 37 of tjen.hillaert@idm.be.
Een bezoek aanvragen kan via het E-loket op de website.

Bekijk zeker ook eens dit promofilmpje! Zo krijg je al een beter idee van wat er je te wachten staat. Graag tot binnenkort!Van maandag 6 januari tot en met vrijdag 24 januari 2020 staat onze interactieve afvaltentoonstelling opgesteld in Het Klooster in Zelzate. Zo kunnen vooral de scholen uit Zelzate en Wachtebeke gemakkelijk deze zeer leerrijke tentoonstelling bezoeken, zonder verre verplaatsing.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167