afdrukken

Zwerfvuil

Ook een hekel aan zwerfvuil?
Blijf dan niet bij de pakken zitten en doe mee aan de GROTE LENTESCHOONMAAK 2019!

OOK DIT JAAR GAAN WE VOOR EEN VEERTIENDAAGSE LENTESCHOONMAAK!

In de periode van 16 tot 31 maart 2019 zullen opnieuw vele duizenden vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om het zwerfvuil in hun buurt op te ruimen en zo het straatbeeld van hun dorp, gemeente of stad mooi te maken.

Doe ook jij mee, alleen, met de school of met de (jeugd)vereniging?
Ook dit jaar ondersteunt IDM graag je actie, met een veiligheidsuitrusting (fluohesjes en handschoenen) en materiaal (grijpstokken en vuilniszakken) voor elke deelnemende vereniging, school of individuele opruimer.
En uiteraard komt IDM het door jullie verzameld zwerfvuil ophalen.

Scholen kunnen zich hier inschrijven.
Verenigingen en individuelen vinden hier het deelnemingsformulier.

Registreer jullie actie op Mooimakers.be (klik op 'claim maken')! En toon zo aan Vlaanderen dat ook jullie het zwerfvuil een halt willen toeroepen!

Er zijn ook gemeentelijke opruimacties:
Moerbeke: zaterdag 23 maart (info: Hans Vande Putte, hans.vande.putte@idm.be of 09 349 05 01). Afspraak om 13.30 u. op de Markt.
Wachtebeke: gezamenlijke opruimacties op zondag 17 maart (info: Hans Vande Putte, hans.vande.putte@idm.be of  09 349 05 01). Afspraak om 9 u. op het Dr. J. Persynplein.
Zele: gemeentelijke opruimactie in het najaar 2019 (info: milieudienst Zele, milieu@zele.be of 052 45 98 44) 
Zelzate: gemeentelijke opruimactie op zaterdag 30 maart; om 9 u verzamelen aan de Technische Dienst, Suikerkaai 4 in Zelzate (meer info: els.devilder@zelzate.be)

Sluit aan bij de opruimactie van je gemeente of organiseer zelf je zwerfvuilactie.

Wil je een zwerfvuilactie organiseren buiten de periode 16 - 31 maart 2019, vraag dan je materiaal aan via ons E-loket: scholen of verenigingen.

Let op: Denk er bij de organisatie van een dergelijke opruimactie steeds aan om ervoor te zorgen dat deelnemers verzekerd zijn. IDM kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.

Heb je vragen of suggesties i.v.m. de zwerfvuilacties, contacteer IDM: tjen.hillaert@idm.be of 09 340 60 37.

Zwerfvuil hoofdfoto
Vuil zwerft langer dan je denkt!
`t Is toch zo gemakkelijk! Even het raampje van de auto open om je sigarettenpeuk, het lege drankblikje of de bananenschil de wegberm in te keilen. Toch veroordeel je de natuur om er héél lang vuil bij te liggen. Want het duurt jaren vooraleer het afval vergaat. En wat je doet, is nog strafbaar ook.

Veel mensen ergeren zich aan `grote` sluikstorten, maar vergeten ondertussen dat het nonchalant weggooien van zwerfvuil ook voor heel wat milieuoverlast zorgt.

Het duurt gemiddeld 2 jaar voordat een sigarettenfilter vergaat en maar liefst 20 tot 25 jaar voor een kleverig stuk kauwgom verdwenen is. Een schil van een banaan of sinaasappel doet er één of drie jaar over, afhankelijk van het weer; een klokhuis van een appel `slechts` veertien dagen.
Het staalgedeelte van een blikje bier of frisdrank ontsiert het straatbeeld gedurende 1,5 jaar, maar laat ook daarna ijzeroxide achter in de bodem. Het aluminium deksel blijft bijna eeuwig merkbaar.
Het duurt vijf tot tien jaar voordat een PET- of PVC-fles verdwenen is. Een PVC-fles laat na haar verdwijning onder meer chloor achter, wat een schadelijke zaak voor het milieu is.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167