afdrukken

Helft van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken.
Tijd voor actie!

Gooi jij thuis ook jouw peuken op de vloerJe hebt het wellicht zelf ook wel al opgemerkt. Sigarettenpeuken zijn een ware pest in het landschap. Zwerfvuil bestaat niet alleen uit blik of plastic verpakkingen. Neen, een groot deel wordt veroorzaakt door peuken. Jaarlijks worden wereldwijd zo’n 3 biljoen peuken weggegooid – dat is 3 miljoen keer een miljoen sigaretten. En dat is verontrustend. Want in tegenstelling tot wat je zou denken, zijn sigarettenfilters helemaal niet biologisch afbreekbaar. Het duurt tot wel vijftien jaar voor ze vergaan en zelfs dan blijven giftige stoffen achter. Stoffen die dodelijk zijn voor dieren en misschien later weer op je eigen bord belanden.
 
Uit onderzoek van OVAM in 2015 bleek dat 49% van het verzamelde zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. In gewicht blijft dit aandeel beperkt, maar dat wil niet zeggen dat de peuken geen grote bedreiging zijn voor de natuur. De kleine peuken maken immers meer dan 60 procent uit van het fijn zwerfvuil en naar aantal blijft meer dan 60 procent van dat fijn zwerfvuil liggen na het opkuisen van de omgeving.

Peuken-tel-actie bij IDM

Peukentelling
Ook bij IDM zijn we ons bewust van het probleem.

Daarom hebben we aan onze Propere Pioniers gevraagd om gedurende 1 maand bij te houden hoeveel peuken zij aantroffen tijdens hun opruimronde.

Een 20-tal Propere Pioniers trok op pad en verzamelde maar liefst 26.000 peuken, over een totaal afgelegde afstand van om en bij de 40 km.

Wij maakten een foto van alle ingezamelde peuken om aan te tonen hoe ernstig dit probleem is.

Bewustwording is nodig! Daarom een grootschalige campagne samen met de horeca.


In het najaar zal je ons campagnebeeld op verschillende plaatsen in jouw gemeente zien opduiken.

Verder wil IDM met de deelnemende horecazaken een ‘peukencharter’ aangaan, waarmee ze zich engageren om inspanningen te doen om hun klanten te stimuleren om geen peuken op de stoep te gooien. In ruil krijgen deze etablissementen een raamsticker als kwaliteitslabel waarmee ze duidelijk maken dat ze in het project instapten.

In deze zaken zal je ook sensibiliserende bierkaartjes terugvinden en wie buiten een sigaretje gaat roken, zal voortaan zijn of haar peuk kunnen achterlaten in een speciale wandasbak.

Voor onderweg kan je tegen eind oktober in deze horecazaken ook de IDM-zakasbakken aankopen voor slechts 1 EUR.

Vul de enquête in over het gebruiksgemak van de zakasbak en maak kans op een etentje t.w.v. 50 EUR

Raamsticker Sigarettenpeuken 2

Interesse om deel te nemen?

Download het charter en stuur het terug naar communicatie@idm.be

Welke horecazaken doen alvast mee?


Lochristi 
 
Lokeren 
  
Moerbeke 
  
Wachtebeke 
  
Zele 
 
Zelzate 

Hoe IDM rokers helpt om de peuk niet op de grond te gooien…

Wist je dat de meeste straatvuilbakken van IDM voorzien zijn van een asbakje? Ook staan er op verschillende locaties in ons werkingsgebied peukenpalen en in Moerbeke werd vorig jaar een peukentegel in gebruik genomen.


Tot slot verkopen we ook nog steeds de handige zakasbakjes (1 EUR) in de kantoren van IDM (Zelebaan 42 en Moortelstraat 16 in Lokeren) en op de recyclageparken in Lokeren, Zele, Moerbeke en Zelzate. Ook bij de gemeentebesturen van Lochristi, Wachtebeke, Zele en Zelzate kan je er eentje bekomen. 

Openbare vuilnisbak

Wil jij ook thuis je stoep peukenvrij houden?

Bestel dan een van onze 2 raamaffiches of stevige borden voor buiten (22 x 40 cm).
Stuur een mailtje naar communicatie@idm.be met de gewenste versie (staand of liggend), affiche of bord, het aantal en jouw contactgegevens.

Hier begint de zee

Aan verschillende rioolkolken in het centrum van onze gemeenten duiken de komende maanden ook sjablonen op in ecologische krijtverf, die passanten erop zullen wijzen dat peuken ook niet in de riool horen.

Nog een kleine noot om af te sluiten: de beste oplossing voor mens en milieu is natuurlijk nog altijd stoppen met roken. Is het niet voor je eigen gezondheid, dan kan je het misschien overwegen voor de gezondheid van de wereld waarin je leeft.

Hoofdzetel: Zelebaan 42, 9160 Lokeren - T. 09 348 43 97 - info@idm.be - Privacyverklaring
Ophaaldienst: Moortelstraat 16, 9160 Lokeren - T. 09 298 21 10 - BE 0214.014.167